- Med kunskap och känsla -

Robert Olausson, Leg. veterinär & Pernilla Olausson, Leg. sjukgymnast/fysioterapeut

 

 

Ridundervisning

Min filosofi – Med kunskap och känsla…

För att kunna rida behöver man kunna känna. Både känna sin egen kropp och dess rörelser likväl som hästens. För att kunna påverka hästens rörelser behöver vi kunna känna hästens rörelser med vår egen kropp, registrera och bedöma huruvida det känns ”rätt” och om inte, inverka på hästen med inlärda signaler (hjälper) från vår kropp samt upphöra med dem så fort vi känner att hästen ger rätt svar – så att hästen belönas för det och på så sätt lär sig.

Ridpass efter ridpass är det vad vi i bästa fall ägnar oss åt…

Om hästen förstår signalerna och fysiskt förmår att utföra det vi önskar – samtidigt som vi vet och kan ge signalerna på rätt sätt - så kan vi bygga upp träningspass med övningar som främjar hästen såväl fysiskt som psykiskt. Hästen blir stark, smidig, samarbetsvillig och trygg.

Det jag vill förmedla med min undervisning är…

  • Teori om och praktisk färdighet i att ge rätt signaler till hästen med rätt tajming så att en inlärning sker för hästen med så lite stress som möjligt.
  • Kunskap om hästens exteriör och rörelsemönster för att kunna träna på ett hälsosamt sätt
  • Teoretisk och praktisk kunskap (vad, hur och varför) om de gymnastiska övningar i den klassiska dressyren som vi använder oss av för att göra våra hästar starka, smidiga och hållbara
  • Kunskap om hästen som väsen och individ för att kunna samarbeta med hästen på ett säkert och trevligt sätt
  • Kunskap och medvetenhet om den egna kroppen för att kunna rida på ett hälsosamt sätt

Jag har en lösningsorienterad syn på inlärning och träning och jag anser att ridning även erbjuder enorma möjligheter till personlig utveckling. Hästen har en fantastisk förmåga att göra oss medvetna om våra egenskaper, beteenden och personliga utmaningar om vi vågar titta.

Hur vi väljer att förhålla oss till det vi ser o chupplever, avgör om det kommer att ske en utveckling eller ej.

För att bli en god ryttare och ”personlig tränare” för sin häst behöver man inte enbart ”kunna rida”. Man behöver även en stor portion självinsikt, tålamod, disciplin, lugn, fokus, vara tydlig och konsekvent samt kunna lägga negativa/destruktiva känslor åt sidan.

Hur sker undervisningen?

Individuell undervisning där säkerhet och trygghet för både häst och ryttare kommer först.

Vi börjar med grunderna från marken så att hästen på lätta signaler kan stanna, gå fram, backa, flytta undan samt formge sig i lätt böjning. Därefter fortsätter vi uppsuttet efter varje ekipages förutsättningar.

Du som ryttare får guidning till att lära dig att känna, utföra och förstå det du ska göra. Både för egen del och för din häst. Du får lära dig hur du kan lägga upp dina pass (både från marken och uppsuttet) och vad du ska vara uppmärksam på, så att du blir en kännande, tänkande, ansvarsfull ryttare som kan utveckla och hjälpa både dig själv och din häst på bästa sätt. På så sätt blir ridningen hälsosam för er båda, både fysiskt och mentalt. 

Välkommen att höra av dig till Pernilla om du är intresserad! E-post: info@skogsgarden-timmele.com Mobil: 0706-108615